Veelgestelde vragen
Bekijk hier de antwoorden op vragen over Qterra, onze adviezen en bijvoorbeeld de wettelijke verplichtingen voordat het graafwerk begint.
Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op.
Wat doet Qterra?
Qterra ontzorgt. Bij geplande graafwerkzaamheden doet Qterra administratief vooronderzoek op basis van de NEN 5725 t.b.v. de CROW 400 en de Wbb. In 45% van het werk wordt binnen enkele minuten een advies opgeleverd.
Het advies leveren we op in één pdf. Daarnaast leveren we advies op maat. En als er uit het vooronderzoek blijkt dat milieumeldingen vereist zijn, verzorgt Qterra deze ook.
Hoe lang duurt het voordat Qterra een advies oplevert?
45% van onze adviezen leveren we binnen één muisklik op. Onze Qterra app beschikt voor veel locaties al over voldoende en betrouwbare bodeminformatie. De overige 55% komt terecht bij onze bodemadviseurs. De doorlooptijd is per case afhankelijk van verschillende factoren, zoals de reactietijd van een gegevensbeheerder, de noodzaak om veldonderzoek uit te zetten of wanneer er mogelijk een milieumelding gedaan moet worden.
Kan ik in een niet-verdachte situatie gewoon gaan graven?
Nee, er is altijd zowel een CROW- als een Wbb-advies nodig. Dat is niet enkel een formaliteit. Ook op locaties die op het oog niet verdacht zijn, is het mogelijk dat de bodem verontreinigd is. Denk daarbij aan historische activiteiten die inmiddels zijn opgeheven, natuurlijke verontreinigingen of ophooglagen om een locatie te egaliseren.
Waar moet ik aan voldoen als ik wil gaan graven?
Om te gaan graven moet de verontreinigingssituatie van de graaflocatie bekend zijn. Daarvoor moeten twee wettelijk verplichte adviezen worden opgesteld:
- Een veiligheidsadvies volgens de CROW 400, waarmee de gezondheidsrisico’s voor de graver inzichtelijk worden. In het advies staan ook de passende maatregelen waarmee die risico’s beheerst kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van beschermende kleding en het eventueel inzetten van reinigingscabines.
- Een milieuadvies binnen de kaders van de Wet Bodembescherming. Met dit advies wordt gezorgd dat de verontreiniging zich niet verspreidt. In principe dient een aangetroffen verontreiniging ook gesaneerd (ongedaan gemaakt) te worden. Nutsbedrijven en kabelaars vormen hierop een uitzondering, omdat zij niet de veroorzakers zijn. Bovendien kruisen lijntracés dermate veel verontreinigingen dat het niet reëel is om van nutsbedrijven en kabelaars te verwachten dat ze deze allemaal saneren. Wel wordt verwacht dat zij de verontreiniging achter laten zoals ze deze aantreffen. Binnen dit wettelijke kader wordt daarom in sommige gevallen verwacht dat de graver een milieumelding doet.
Wanneer is een fysiek bodemonderzoek nodig?
Bij Qterra richten we ons erop om je snel en adequaat te adviseren zodat de werkzaamheden veilig van start kunnen. In 45% van het werk leveren we binnen enkele minuten een advies op. In overige gevallen en bij complexe situaties staan ervaren bodemadviseurs klaar om de bodem te beoordelen. Dankzij onze uitgebreide bodemdatabank en expertise is in slechts 3% van de opdrachten een fysiek bodemonderzoek noodzakelijk.
Wat is een milieumelding?
In een milieumelding wordt aangegeven hoe de graver van plan is om te voldoen aan de Wet Bodembescherming. De milieumelding is verplicht wanneer graafwerkzaamheden een zogenaamd ‘geval van ernstige bodemverontreiniging’ doorkruisen.
Het merendeel van de milieumeldingen bij lijnvormige tracés wordt gedaan volgens het Besluit Uniforme Saneringen (BUS), categorie ‘Tijdelijke Uitplaatsing’. Daarin wordt beschreven hoe de graver ervoor gaat zorgen dat de bodemverontreiniging op exact dezelfde manier achtergelaten wordt als deze werd aangetroffen. Bijvoorbeeld door de bodemlagen gescheiden te houden na het opgraven.
De (wettelijk verplichte) doorlooptijd van deze meldingen loopt uiteen van vijf dagen (exclusief vooronderzoek door Qterra) tot vijftien weken voor de complexe grondwaterverontreinigingen.
Verandert er iets aan de milieumelding door de Omgevingswet?
Momenteel wordt in ongeveer 5% van de opgestelde vooronderzoeken een milieumelding geadviseerd. De Omgevingswet zal dit percentage verder naar beneden brengen, hoeveel precies is nog niet bekend. De invoering van de Omgevingswet is uitgesteld en zal naar verwachting per 1 januari 2024 gelden.
Levert Qterra ook adviezen met betrekking tot archeologie en ongesprongen oorlogsresten?
In onze standaardproducten zijn adviezen met betrekking tot archeologie en ongesprongen oorlogsresten (nog) niet opgenomen. Voor deze cases geven we graag advies op maat.
Hoeveel adviezen levert Qterra op?
In 2022 heeft Qterra in totaal 61.264 adviezen opgeleverd. Deze adviezen worden opgesteld voor lijntracés, variërend van enkele meters tot tientallen kilometers. Qterra groeit, dus dat aantal zal verder toenemen. Het eerste halfjaar van 2023 zijn er inmiddels 29.005 opgeleverd.
Is Qterra gecertificeerd?
Qterra heeft in februari 2022 een succesvolle Audit gehad inzake Privacy en Security. Dit certificaat is een voorloper van de ISO 27001 en geschikt voor kleinere organisaties. Naast de toekenning van Security Verified voor onze informatiebeveiliging zijn we nu ook zelfstandig gecertificeerd voor ISO 9001.