Publicatie Kenniscentrum Ontplofbare Oorlogsresten

Onlangs mochten Omgevingsmanager én Specialist Ontplofbare Oorlogsresten Jeroen de Rond en Commercieel Manager Hans Janssen een gesprek voeren met Kees Jonker van de afdeling Bodem en Ondergrond, Rijkswaterstaat Water, Verkeer en Leefomgeving. Hierin werd met name gesproken over de uitdaging die de netbeheerders in Nederland hebben om in het kader van de energietransitie veilig te kunnen werken ten aanzien van het onderwerp Ontplofbare Oorlogsresten.

In kaart brengen van Ontplofbare Oorlogsresten

Vanwege de energietransitie moeten er veel nieuwe kabels en leidingen onder de grond gelegd worden. Dat is nodig om elektriciteitsnetten uit te breiden of te verzwaren, of voor de aanleg van warmte- of waterstofnetten. Voor het veilig uitvoeren van die werkzaamheden is informatie over de aanwezigheid van ontplofbare oorlogsresten essentieel.

Qterra helpt Netbeheerders en grondroerders om deze graafwerkzaamheden veilig uit te kunnen voeren, want graven is niet zonder risico. Als het onzorgvuldig gebeurt, kan het leiden tot schade aan kabels en leidingen die al in de grond liggen. Ook kan er sprake zijn van bodemverontreiniging of kunnen er ontplofbare oorlogsresten in de bodem liggen. Veel van die bodemrisico’s zijn al goed in kaart gebracht. Maar dit geldt niet altijd voor de aanwezigheid van explosieven en munitie uit de Tweede Wereldoorlog.

Informatie versnipperd en incompleet

De gegevens rondom Ontplofbare Oorlogsresten hierover zijn heel versnipperd, incompleet en niet centraal belegd. Dat maakt het voor netbeheerder en andere grondroerders lastig om de risico’s bij een project snel in beeld te krijgen. De informatie ligt bij gemeenten, waterschappen, provincies, Rijkswaterstaat, semioverheden en adviesbureaus. Gemeenten hebben een belangrijke rol, maar pakken die niet allemaal op dezelfde manier op. De bestaande informatie sluit niet altijd op elkaar aan omdat de vorm waarin kaarten worden gemaakt verschilt, maar ook omdat kaarten van verschillende gebieden soms niet goed op elkaar aansluiten.

Data delen voor uitgebreide bodemdatabank

Dankzij Qterra’s uitgebreide databank is een bureau of veldonderzoek in de meeste gevallen niet meer nodig. Daar waar dit wel nodig is hebben we gerenommeerde partners die dit onderzoek met dezelfde attitude oppakken, geen onderzoek tenzij noodzakelijk.

We zien vaak dat diverse puzzelstukjes binnen een gemeente middels een vooronderzoek OO in kaart worden gebracht. Soms kan het lonend zijn om samen met de gemeente op te trekken in het laten onderzoeken van de gehele gemeente. De kosten van een onderzoek voor een aantal puzzelstukjes dekken in sommige gevallen de kosten van de puzzel voor de gehele gemeente. Wanneer de gemeente gebruik maakt van de suppletievergoeding vallen de kosten nog lager uit. Hier heeft niet alleen Alliander een voordeel in, maar ook zeker de gemeente die dan in de voorbereiding, voor een project in de openbare ruimte, al snel inzichtelijk heeft of er rekening moet worden gehouden met ontplofbare oorlogsresten. Ook andere grondroerders halen hier hun voordeel uit. Versnipperd onderzoek doen brengt hoge kosten met zich mee en stagneert de energietransitie. Samenwerken en delen van data is één van de oplossingen.

Voor verdere informatie lees hier het volledige artikel of neem contact op met Specialist Ontplofbare Oorlogsresten Rocco van Alst (rocco.van.alst@qterra.nl / +31614467983)

Vraag het Qterra

Qterra is expert in het leveren van bodemadvies. Snel en goedkoop een graafadvies over veiligheid en milieu. Qterra is er ook voor advies op maat bij complexe bodemvraagstukken.

Veelgestelde vragen

Het antwoord op veelgestelde vragen over Qterra, onze adviezen, wettelijke verplichtingen en milieumeldingen vind je op de pagina met veelgestelde vragen.