Qterra is inmiddels uitgegroeid tot een speler van formaat binnen de sector en blijft nog steeds groeien. Een mooie club met ervaren mensen bij elkaar. Wie werken er allemaal bij Qterra en hoe ervaren zijn hun werk? Dat lees je in ‘Medewerker in beeld’.

Joram Withagen staat deze aflevering centraal. Lees hoe omgevingscoördinator Joram Withagen het ervaart om bij Qterra te werken, wat zijn rol is en ook hoe andere collega’s de samenwerking ervaren met hem.

Hoe ben je bij Qterra terecht gekomen?

Ik ben benaderd via het uitzendbureau Start, net als een redelijk aantal andere Qterra collega’s. Ik had een klein maandje tussen werk gezeten en eigenlijk niet echt een idee wat ik wilde gaan doen. Hiervoor kwam ik uit de marketingsector, maar ik was eigenlijk een beetje klaar met hoe het daar in elkaar zat. Niet zo goed wetende wat ik dan wél wilde. Toen werd ik gebeld door Start met de boodschap ‘Zou je bij Qterra op gesprek willen gaan?’. Ik had geen idee wat Qterra was op dat moment. Ik heb snel de website doorgekeken en toen een gesprek gehad met twee huidige collega’s van Qterra. Het was een heel leuk gesprek, wat zij toen vertelden dat sprak me aan. Ik dacht: waarom zou ik niet gewoon de gok wagen en kijken hoe het bevalt? Zodoende zijn we nu hier, bijna twee jaar verder.

Je kende Qterra nog niet en had geen ervaring met de bodemwereld. Had je wel tijdens je studie al bodemkennis opgedaan?

Nee, ik denk dat het meest gerelateerde wat ik heb gedaan mijn havo eindexamen aardrijkskunde is geweest. Als opleiding heb ik sportmarketing en -management gedaan aan de Hogeschool Rotterdam. Wat dat betreft heb ik al een divers carrière pad bewandeld. Marketeer, driekwart jaar tot een jaar zelfstandig geweest en certificaten voor financieel adviseur gehaald. Het scheelt bij Qterra gewoon heel veel in de manier waarop we ingewerkt worden. Je wordt heel snel up to speed gebracht en daarna ook gewoon goed aan de hand meegenomen. Het is ook zo dat je bij Qterra na het inwerken in principe goed mee kan draaien wanneer je HBO/WO werk- en denkniveau hebt.

Inmiddels ben je van bodem adviseur naar omgevingscoördinator doorgegroeid. Vertel eens, hoe is dat zo gekomen?

Inderdaad, want ik heb net geen anderhalf jaar als bodemadviseur gewerkt en toen zag ik de oproep langskomen voor deze rol. Eigenlijk net zoals ik bij Qterra terecht ben gekomen dacht ik nu: waarom ook niet? Als ze denken dat ik niet genoeg ervaring heb dan krijg ik dat ook wel te horen. Maar dan heb ik in ieder geval aangegeven dat ik interesse heb. Vervolgens dacht Qterra dat het wel moest lukken met mij, dus zo ben ik doorgegroeid. Ik heb ook wel het idee dat wij als bedrijf wel mensen de juiste handvatten en de juiste motivatie geven om door te willen gaan en niet enkel altijd maar genoegen te nemen met waar je al bent.

Wat is jouw rol als omgevingscoördinator?

Ik ben nu zo’n goede zes maanden bezig denk ik en ik moet zeggen dat ik ook nog niet 100 procent weet wat het allemaal inhoud, want het is gewoon heel breed. Je bent een beetje de spin in het web tussen verschillende partijen. Op het NuLelie project aan de ene kant de aannemerscombinatie, de techniek tak vanuit Liander waar je informatie uit krijgt, het tracé en al dat soort dingen. Aan de hand daarvan ga je dan kijken wat er relevant kan zijn in het contact met waterschap, gemeente, provincie en andere partijen zoals Tennet en GasUnie. Daar raak je dan weer mee in gesprek met bijvoorbeeld de bewoners, de boeren waar we eventueel in de grond gaan graven. Daaruit komen dan weer allemaal eisen en wensen die in beeld gebracht moeten worden en onderzoeken die uitgezet moeten worden. Op die manier is het wel echt een inktvlek die in zo’n project dan eigenlijk uitdijt. Waarvan ik dan ook wel moet zeggen dat soms de eindes van waar je rol ligt ook wel een beetje wazig zijn, omdat het gewoon zó divers is. Over het algemeen zijn het wel de wat grotere projecten waar we mee bezig zijn. Het gaat erom dat we ervoor zorgen dat er overzicht op de diverse disciplines is.

Kan je duidelijk het verschil benoemen tussen de omgevingsmanager en jouw rol als omgevingscoördinator?

Het grensgebied bij ons is vrij grijs omdat het op den duur de bedoeling is dat ik doorgroei naar de rol van omgevingsmanager. Daardoor wordt ik eigenlijk gewoon meegenomen in bijna alles. Soms meer als een vlieg aan de muur gewoon observeren en soms dat ik zelf dingen moet aanpakken. Dus het verschil zit ‘m met name in de mate van verantwoordelijkheid. De manager zit meer aan de management en strategische kant en ik meer het praktische deel op dit moment. De manager is eindverantwoordelijk en speelt ook meer rollen in overleggen. Hij heeft ook een stuk meer overleggen dan ik. Het voornaamste wat ik doe, wat hij minder doet, is het opmaken van documenten zoals het maken van een kaart.

Wat maakt jouw werk uitdagend en interessant?

Qterra is gewoon qua werkgever heel prettig. We hebben over het gehele bedrijf een leuk team en dat zorgt er wel voor dat ik met plezier op kantoor ben. Specifiek voor mijn huidige functie de diversiteit, het sociale contact, dat zijn wel dingen die het enerzijds wel uitdagend maken, omdat je wel het overzicht moet houden over al die dingen, maar het is ook wel heel interessant. Ik leer graag, ben graag bezig met nieuwe dingen en dit is een cadeau dat blijft geven wat dat betreft. Want je bent hierop eigenlijk nooit uitgeleerd.

Hoe zou je de werkomgeving beschrijven?

Qterra overall zie ik als relaxt, ontspannen. Vergeleken met wat ik ervaren heb in de marketing staat er relatief weinig druk op hier. Het is vooral de druk die je jezelf op kan leggen die het je misschien moeilijk kan maken. Omdat er gewoon veel kansen zijn waar je op mee kan gaan, er zijn werkteams, social mediateam, BHV team, kennisbankteam, noem het maar op. Ik denk dat voor de meesten het eerder een risico is om zelf te veel hooi op de vork te nemen. Binnen Qterra is het heel toegankelijk om vragen te stellen mocht je ergens een keer niet uitkomen. Dat begint al met het inwerkproces, dat je zo lang wordt meegenomen en vanuit daar blijft het ook vrij normaal om gewoon collega’s even vragen te stellen. Dat voelt heel toegankelijk hier en dat is heel prettig.

Voor het omgevingsteam zelf, daar merk ik dat we nog een hoop aan het ontwikkelen zijn. Wat het ook heel leuk en interessant maakt. Ik kan nu eigenlijk gewoon als jonge gast al meedenken in een nieuw team binnen een bedrijf, dat is ook niet iets wat bij elk bedrijf zomaar kan en mag. Ik merk ook wel dat we een ambitieus team hebben daarin, iedereen heeft zin om dit van de grond te krijgen en er echt iets moois van te maken. Dus ook die ervaring is heel goed en heel enthousiast.

Waarom moet je, als je interesse hebt in bodem, écht bij Qterra solliciteren?

Een beetje interesse in bodem krijg je hier vanzelf. Als je dat vooraf al hebt is het mooi meegenomen. Ik denk dat, zoals ik eerder al heb bevestigd, dat Qterra voor jonge starters zoals ik een heel toegankelijk bedrijf is. Een bedrijf dat je kansen geeft om op relatief korte termijn al stappen te maken. Maar waar je tegelijk ook heel veel ontspanning via je werk kan krijgen met alle activiteiten die er georganiseerd worden, hoe close het team is en mensen die vanuit daar ook weer dingen oppakken. Het is een warm bad waar je in terecht komt en waarin je heel veel vrijheid hebt om je eigen weg te zoeken.

Vraag het Qterra

Qterra is expert in het leveren van bodemadvies. Snel en goedkoop een graafadvies over veiligheid en milieu. Qterra is er ook voor advies op maat bij complexe bodemvraagstukken.

Veelgestelde vragen

Het antwoord op veelgestelde vragen over Qterra, onze adviezen, wettelijke verplichtingen en milieumeldingen vind je op de pagina met veelgestelde vragen.